perpetuum logo

Kto pracuje w Fundacji Drukuj Email

Dorota Dzięcioł - Od lat zakochana we flamenco. Szkoliła się pod okiem Alicji Moreny orazu takich tancerzy scen światowych jak: Ana Azules, Vicky Barea, Teo Barea, Matilde Coral, Mercedes Ruiz, Belen Cabanes, Merche Esmeralda, Javier Latorre. Prowadziła warsztaty taneczne w ramach festiwalu Progessteron, dla Akademii Języka i Kultury Hiszpańskiej oraz w ramach licznych audycji edukacyjnych. Współtwórczyni choreografii do spektaklu "Pchła Szachrajka" w Teatrze Polskim w Bydgoszczy.  Współpracuje z sopockim zespołem Aire Flamenco koncertując na scenach teatrów oraz przy okazji przeróżnych festiwali (Semana Flamenca, Festiwal Rytmu i Ognia Frog, Lubuskie Spotkania Gitarowe). Od kilku lat działa w Fundacji Kreatywnej Edukacji w Bydgoszczy gdzie prowadzi zajęcia umuzykalniające.

Agnieszka Szymańska (Kosowska)  – wychowawca przedszkolny, absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, kierunek: pedagogika o spec. edukacja przedszkolna i terapia pedagogiczna. Każdego dnia staram się pobudzać twórczość i kreatywność dzieci wykorzystując różne metody i formy aktywności. Czerpię pomysły z różnych programów edukacyjnych, by w pełni rozwijać ciekawość i aktywność poznawczą dzieci. W mojej pracy z przedszkolakami stawiam szczególnie na rozwój społeczny i emocjonalny, by wartości takie jak tolerancja, wrażliwość na krzywdę, szacunek i akceptacja dla siebie i innych osób, na zawsze ukorzeniły się w serduszkach dzieci. Ciągle poszukuje wiedzy, nie tylko w książkach. Mam już na swoim koncie kilka kursów i szkoleń, m.in. kurs pedagogiki Marii Montessori, warsztaty w zakresie metody V. Sherborne, warsztaty z technik niewerbalnych w pracy z dzieckiem. Moją prywatną pasją jest wspólne gotowanie z narzeczonym. Naszym popisowym daniem są żeberka w coca-coli, które podajemy na każdym rodzinnym obiedzie. Lubię też operę, teatr i spacery poza miastem. Wychowawca na Uniwersytecie Dziecięcym.

Aleksandra

Adrianna Walczak - wychowawca przedszkolny, absolwentka edukacji wczesnoszkolnej z muzyką na UKW, studentka studiów drugiego stopnia edukacji wczesnoszkolnej również na UKW, w wolnych chwilach chórzystka chóru przykatedralnego w Bydgoszczy. Wychowawca w Krasnalkowej Rodzince.

Dawid Kozłowski - nauczyciel języka angielskiego, muzyk.

Abdul Cisse - tłumacz, nauczyciel języka francuskiego. Pochodzi z Senegalu.

Maria Blechacz – magister matematyki z przygotowaniem pedagogicznym (WSP Bydgoszcz 1982r.), nauczyciel mianowany z szerokim doświadczeniem zawodowym (nauczanie matematyki w 8-klasowej szkole podstawowej, 4-letnim liceum, 3-letnim gimnazjum, egzaminator egzaminu części matematycznej po III etapie edukacyjnym), znająca specyfikę nauczania na każdym poziomie edukacyjnym, co daje orientację o możliwościach, zdolnościach i potrzebach edukacyjnych dzieci oraz wymaganiach i oczekiwaniach stawianych przed dziećmi przy przechodzeniu przez kolejne etapy nauczania, szkoliła nauczycielki nauczania zintegrowanego w ramach kursu przygotowanego przez Towarzystwo Wiedzy Powszechnej w Bydgoszczy, babcia wnucząt w wieku przedszkolnym i szkolnym, aktywnie rozwijająca ich umiejętności matematyczne, co widać w ich szkolnych kompetencjach.

Beata Agnieszka Pietrewicz – doktor nauk fizycznych (IF PAN Warszawa 2003), Podyplomowe Studium Komunikacji Społecznej Mediów (IBL PAN i PFUN Warszawa 2000), mgr fizyki z przygotowaniem pedagogicznym (IF UMK Toruń 1996), nauczyciel akademicki, nauczyciel kontraktowy z szerokim doświadczeniem zawodowym (szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum), egzaminator egzaminu maturalnego z zakresu fizyki i astronomii, prowadząca warsztaty matematyczne i przyrodnicze z dziećmi w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym w ramach działalności społecznej FKE, członkini Polskiego Towarzystwa Fizycznego, członkini zarządu Oddziału Bydgoskiego i Sądu Koleżeńskiego PTF, mama 2 córek (9 i 4 lata), zaangażowana w szeroko pojętą edukację przyrodniczą dzieci swoich i cudzych.

Jolanta Gawryłkiewicz - Prezes Fundacji Kreatywnej Edukacji. Z zawodu muzyk, ekonomista i politolog. Najwięcej, w swojej zawodowej historii zawdzięcza Szkole Trenerów Organizacji Pozarządowych oraz seminariom gordonowskim. Prowadzi zajęcia umuzykalniające, językowe, koncerty, szkolenia dla nauczycieli oraz prelekcje w szkołach rodzenia, współpracuje z iinstytucjami kultury i edukacji w całej Polsce. Inicjatorka projektów społecznych m.in. Rodzic Działa. Autorka publikacji z zakresu edukacji nieformalnej, polityki edukacji, edukacji muzycznej. Członkini Bydgoskiej Rady Pożytku Publicznego oraz organizacji: Polskie Towarzystwo E.E. Gordona, Stowarzyszenie Trenerów Organizacji Pozarządowych, Polskie Stowarzyszenie Montessori. Koordynatorka seminariów gordonowskich: Edukacja muzyczna od poczęcia do 6 roku życia, Bydgoszcz 2009 oraz Rewolucja w edukacji muzycznej, Filharmonia Łódzka 2010, Akademia Sztuki Szczecin 2011. Współautorka Podręcznika do kierowania edukacją muzyczną małego dziecka do lat 6, Impuls 2010.

Miłosz Gawryłkiewicz - absolwent Wydziału Rozrywki i Jazzu Akademii Muzycznej w Katowicach, muzyk jazzowy, muzyk sesyjny, nauczyciel akademicki na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy - przedmioty związane z Teorią uczenia się muzyki E.E. Gordona. Uczestniczył w autorskich semianriach gordonowskich, również w charakterze współprowadzącego. W Fundacji prowadzi zajęcia umuzykalniające, koncerty, prelekcje w szkołach rodzenia. Jest aranżerem i osobą dokonującą masteringu nagrań wydawanych przez Fundację. Wykładowca podczas seminariów gordonowskich. W projekcie pełni rolę koordynatora muzycznego i wykonawcy koncertów. Współautor publikacji fundacyjnych.

Marta Szymaczek - Jestem nauczycielem języka francuskiego. Ukończyłam edukację w Kolegium Języków Obcych w Bydgoszczy, gdzie otrzymałam również wykształcenie pedagogiczne. Praktyki jako nauczyciel odbywałam m.in. w SP nr 16, VI LO, II LO. Przez 2 lata pracowałam jako nauczyciel w SP w Białych Błotach. Język francuski od zawsze był moją pasją, dlatego całe moje życie, zarówno zawodowe, jak i prywatne związane jest z Francją. Nauczanie jest dla mnie przyjemnością, a praca z najmłodszymi daje mi ogromną satysfakcję. Zapraszam na francuski w FKE. Soyez bienvenus!

Aleksandra Hojda - logopeda, neurologopeda. Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy (kierunek: pedagogika, specjalizacja: logopedia), Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie  ( kierunek: neurologopedia), Wyższej Szkoły Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu ( wczesna interwencja i wspomaganie rozwoju małego dziecka ). Obecnie uczestniczka studiów doktoranckich Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego (studia trzeciego stopnia: pedagogika). Współpracuje z fundacją Orange w ramach programu  "Dźwięki Marzeń", prowadząc rehabilitację dzieci słabosłyszących w ich środowisku domowym. Jest współzałożycielką Centrum Terapii Dziecka IMPULS (www.terapia-impuls.pl). Prowadzi w nim zajęcia logopedyczne oraz terapie integracji sensorycznej.

Milena Matyas - . Na stałe współpracuje z Mirosławą Gawryłkiewicz, popularną Nutką Milutką, która prowadzi edukację artystyczną od 0 do 100 lat ilustrując jej książki. Jest też związana z Fundacją Kreatywnej Edukacji i ich Uniwersytetem Dziecięcym, gdzie prowadzi warsztaty z historii sztuki z przedszkolakami. Studiuje dziennie pedagogikę ze specjalnością animacja na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego. Oprócz ozdabiania trampek, maluje też płócienne torby i wykonuje ilustracje do dziecięcych bajek. Milak to jej pseudonim artystyczny. Żeby zobaczyć prace Mileny, wejdź na stronę milenamilak.com

Katarzyna Torzewska - pedagog specjalny, ekspert - założyciel przedszkoli w Bydgoszczy oraz Koronowie. Matka 3 dzieci. Przez wiele lat, jako pedagog specjalny, towarzyszyła dzieciom niepełnosprawnym, a w szczególności autystycznym, w ich życiowych zmaganiach. Autorka teatralnej formy stoliczkowej, którą prezentuje w większości bydgoskich placówek edukacyjnych szczebla przedszkolnego oraz w ramach 2 edycji projektu Fundacji Kreatywnej Edukacji dofinansowanego przez UM w Bydgoszczy Małe formy teatralno-muzyczne w placówkach opiekuńczych i szpitalnych oraz w ramach koncertów gordonowskich.

pteeg

rdlogo