perpetuum logo

Kto pracuje w Fundacji Drukuj Email

Dorota Dzięcioł - Od lat zakochana we flamenco. Szkoliła się pod okiem Alicji Moreny orazu takich tancerzy scen światowych jak: Ana Azules, Vicky Barea, Teo Barea, Matilde Coral, Mercedes Ruiz, Belen Cabanes, Merche Esmeralda, Javier Latorre. Prowadziła warsztaty taneczne w ramach festiwalu Progessteron, dla Akademii Języka i Kultury Hiszpańskiej oraz w ramach licznych audycji edukacyjnych. Współtwórczyni choreografii do spektaklu "Pchła Szachrajka" w Teatrze Polskim w Bydgoszczy.  Współpracuje z sopockim zespołem Aire Flamenco koncertując na scenach teatrów oraz przy okazji przeróżnych festiwali (Semana Flamenca, Festiwal Rytmu i Ognia Frog, Lubuskie Spotkania Gitarowe). Od kilku lat działa w Fundacji Kreatywnej Edukacji w Bydgoszczy gdzie prowadzi zajęcia umuzykalniające.

Agnieszka Szymańska (Kosowska)  – wychowawca przedszkolny, absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, kierunek: pedagogika o spec. edukacja przedszkolna i terapia pedagogiczna. Każdego dnia staram się pobudzać twórczość i kreatywność dzieci wykorzystując różne metody i formy aktywności. Czerpię pomysły z różnych programów edukacyjnych, by w pełni rozwijać ciekawość i aktywność poznawczą dzieci. W mojej pracy z przedszkolakami stawiam szczególnie na rozwój społeczny i emocjonalny, by wartości takie jak tolerancja, wrażliwość na krzywdę, szacunek i akceptacja dla siebie i innych osób, na zawsze ukorzeniły się w serduszkach dzieci. Ciągle poszukuje wiedzy, nie tylko w książkach. Mam już na swoim koncie kilka kursów i szkoleń, m.in. kurs pedagogiki Marii Montessori, warsztaty w zakresie metody V. Sherborne, warsztaty z technik niewerbalnych w pracy z dzieckiem. Moją prywatną pasją jest wspólne gotowanie z narzeczonym. Naszym popisowym daniem są żeberka w coca-coli, które podajemy na każdym rodzinnym obiedzie. Lubię też operę, teatr i spacery poza miastem. Wychowawca na Uniwersytecie Dziecięcym.

Jolanta Gawryłkiewicz – dyrektor, nauczyciel muzyki, ekonomii, zarządzania, zagadnień obywatelskich, inicjatorka idei Perpetuum Mobile. Prezes Fundacji Kreatywnej Edukacji, ekonomista, politolog i muzyk. Uczestniczka i współprowadząca formy dramy - projekty Stowarzyszenia Stop-Klatka. Członkini m.in.: Rady Pożytku Publicznego Miasta Bydgoszczy, Kujawsko-Pomorskiej Federacji Organizacji Pozarządowych, w której jako koordynator realizowała projekt Kujawsko-Pomorskiego Forum Organizacji Pozarządowych. Inicjatorka projektów Akcja Rodzic Działa - obecnie Prezes Stowarzyszenia Rodzic Działa. Założyła, we współpracy z 2 mamami, pierwszy w Bydgoszczy punkt przedszkolny, całkowicie zaprojektowany przez młode mamy.

Autorka wielu publikacji naukowych i edukacyjnych. W pracy naukowej zajmuje się poprawą jakości edukacji oraz tematem partycypacji społecznej. Koordynatorka licznych seminariów, m.in: "Edukacja muzyczna od poczęcia do 6 roku życia", "Rewolucja w edukacji muzycznej", "Nauka improwizacji w każdej podstawówce i gimnazjum". Współautorka "Podręcznika do kierowania edukacją muzyczną małego dziecka do lat 6" i "Wstępu do improwizacji". Prowadząca  warsztaty muzykoterapeutyczne w ramach projektów skierowanych do klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Absolwentka Szkoły Trenerów Organizacji Pozarządowych i realizator warsztatów partycypacyjnych. W szkołach i przedszkolu odpowiedzialna za sprawy finansowe i organizacyjne oraz nadzór promotorka działań przedsiębiorczości społecznej, prowadząca projekty społeczne, dyrektor placówki. Prywatnie mama 2 dzieci: Tosi i Poli.

Ilona Czabańska - wychowawca i  nauczyciel klas 1-3, mentor rozmiłowany w pracy projektowej oraz ceramice i innych dziełach plastycznych. Mama prawie dorosłej rytmiczki.

Marta Morkowska- nauczyciel indywidualny dla naszych dzieci ze spektrum autyzmu, które nie są jeszcze gotowe do pracy w grupie, pracuje w programie Son-Rise, szkolona również w metodzie Growth Through Play

Agata Cyganik - nauczyciel wspomagający, współpracuje ze Stowarzyszeniem Aspi. Nauczyciel cień naszych dzieci z Zespołem Aspergera. Biegle mówi po angielsku i włosku. Wolontarystycznie pracowała w wielu placówkach: hospicjum, szpitalach. Zakochana w astronomii, wszelkich nowinkach edukacyjnych i w dzieciach.

Beata Biernacka - wychowawca i mentor grupy klas 4-6. Prowadzi zajęcia specjalistyczne z zakresu wiedzy przyrodniczej (jest biologiem molekularnym), poza zasięgiem limitów podstawy programowej,

Sławomir Krajewski - matematyk, informatyk, Latarnik Polski Cyfrowej. Rozwija umiejętności matematyczne naszych dzieci wykraczając daleko poza podstawę programową.

Iwona Przybyła: Latarnik Polski Cyfrowej, trener Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności oraz Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego. Zrealizowała ponad 200 godzin projektowej pracy międzypokoleniowej, tj.

- projekt rewitalizacji społecznej "Razem łatwiej" - 60 godzin warsztatów komputerowych dla osób starszych i niepełnosprawnych,

- projekt "Ekslibrisy" Urzędu Miasta Inowrocławia, Fundacji KSM "Jesteśmy z Wami", Inowrocławskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej

W Szkole i Fundacji współtworzy projekty obywatelskie i historyczne, prowadzi zajęcia z programowania oraz wiedzy obywatelskiej i historyczne (jako miłośnik historii najnowszej, łącznik z pokoleniem Żołnierzy Wyklętych, czy potomków Powstańców Wielkopolskich).

Danuta Wróbel-Sawosz – nauczyciel historii i religioznawstwa, Doktor nauk humanistycznych w zakresie historii na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego, jak również  absolwentka  Wydziału  Historii na Akademii Bydgoskiej – specjalizacja nauczycielska. Autorka licznych publikacji naukowych:

Danuta Wróbel – Sawosz, Polityka narodowościowa i społeczne III Rzeszy w rejencji bydgoskiej w latach 1939 – 1945, Oblicza polityczne regionów Polski, pod red. Małgorzaty Dajnowicz, Białystok 2007, s. 95 – 109,

Danuta Wróbel – Sawosz, Elity społeczne Bydgoszczy w latach 1920 – 1939 i ich życie kulturalno – towarzyskie, Oblicze polityczne regionów Polski. Elity i społeczeństwo, pod red. Małgorzaty Dajnowicz, Białystok 2008, s. 285 – 297,

Danuta Wróbel-Sawosz, Życie codzienne Polaków i Niemców w Bydgoszczy w latach 1939 – 1945, Bydgoszcz – miasto wielu kultur i narodowości, pod red. K. Grysińskiej, W.Jastrzębskiego, A. S. Kotowskiego, Bydgoszcz 2009, s. 129– 138,

Olga Griadowskina - akrobatyka

Łukasz Paluch - nauczyciel języka polskiego

Paweł Wysiński - nauczyciel języka angielskiego

Holden Sammuz (Zambia) - nauczyciel języka angielskiego

Karolina Sumińska - nauczyciel języka francuskiego

Marta Sobczak - trener pływania

Kinga Kruś - psycholog, terapeuta, mentor klas 4-6, native speaker języka angielskiego

Wojciech Torzewski - nauczyciel filozofii

Anna Wróblewska - nauczycielka angielskiego

Miłosz Gawryłkiewicz – twórca warsztatów muzycznych, specjalista edukacji muzycznej z zakresu Teorii uczenia się Muzyki prof. Edwina E. Gordona.

Anna Mackiewicz - Chojnacka -  rozwija pasje ceramiczne dzieci - realizuje projekt Mobilna wystawa glinianych instrumentów, który częściowo odbywa się w Szkole.

Monika Dołkowska - projektantka mebli, architektka. Inicjatorka Manufaktury Umiejętności i Meblotworzenia. Prowadzi zajęcia z designu w ramach Szkoły. Więcej o naszej specjalistce na stronie http://mododesign.pl

Dorota Dzięcioł - od lat zakochana we flamenco, trener różnych form tańca, plastyk.

Anna Pietrykowska - baletnica, nauczycielka rytmiki

Joanna Glubiak - nauczyciel perkusji

Jacek Cichocki - nauczyciel fortepianu

Joanna Siarkiewicz - Otmianowska - nauczyciel wiolonczeli