Kursy gordonowskie

Zapraszamy na kursy gordonowskie “Improwizuję, czyli audiuję I i II stopnia dla osób kierujących edukacją muzyczną  na etapie audiacji wstępnej oraz audiacji właściwej”, realizowane w 2022 roku  przez Polskie Towarzystwo Edwina Eliasa Gordona, Fundację Kreatywnej Edukacje  oraz inne organizacje,

w ramach projektu:

Zachęcamy do zapoznania się  poniższą Broszurą zawierającą wszystkie informacje dot. oferty edukacyjnej dla dorosłych Polskiego Instytutu E.E. Gordona:

Dla osób, które chcą poznać założenia teorii uczenia się muzyki dla najmłodszych polecamy materiał pokazowy z zajęć umuzykalniających:

Dla osób zainteresowanych edukacją formalną wg teorii prof. E.E. Gordona przygotowaliśmy materiał z Międzynarodowego Seminarium Gordonowskiego w Szczecinie:

W filmie podkreślono unikalne gordonowskie założenia teorii uczenia się muzyki, które powinny być realizowane przez każdego, kto nazywa swoje warsztaty zajęciami umuzykalniającymi – gordonowskimi. Materiał został zarejestrowany podczas zajęć Fundacji Kreatywnej Edukacji w trzech grupach wiekowych, w ramach audiacji wstępnej (przed kształceniem formalnym). Prowadzący: Miłosz i Jolanta Gawryłkiewiczowie – członkowie Polskiego Towarzystwa Edwina Eliasa Gordona. Więcej informacji: www.pteeg.org.

Dla osób zainteresowanych kursem II stopnia polecamy materiał z Międzynarodowego Seminarium Gordonowskiego Nauka Improwizacji muzycznej w każdej podstawówce i gimnazjum!

RODZAJE KURSÓW:

1. KURSY IMPROWIZUJĘ CZYLI AUDIUJĘ: STOPIEŃ I

DLA OSÓB, KTÓRE MAJĄ FORMALNE WYKSZTAŁCENIE MUZYCZNE I NIE MAJĄ TAKIEGO WYKSZTAŁCENIA

(Bydgoszcz: kwiecień 2022-wrzesień 2022)

Podczas 140-godzinnego szkolenia uczymy przede wszystkim umiejętności, w tym: koordynacji oddechowo-ruchowo-głosowej w aspekcie labanowskim, improwizacji muzycznej, wykorzystania w praktyce teorii uczenia się muzyki w ramach zajęć umuzykalniających, zaadaptowania teorii do potrzeb dzieci z zaburzeniami komunikacyjnymi. Wymagamy odbycia 50 godz. praktyk w instytucjach edukacyjnych  i kulturalnych oraz zdania kompetencyjnego egzaminu praktycznego. W ramach godzin kursu prowadzimy indywidualne konsultacje odnośnie  kompozycji oraz nagrań.

Program kursu I stopnia:

1. Teoria uczenia się muzyki: audiacja wstępna

2. Zasady muzyki.

3. Nauka improwizacji na poziomie słuchowo-głosowym.

4. Koordynacja ruchowo-głosowo-oddechowa – wykorzystanie dorobku choreografa i teoretyka tańca improwizowanego Rudolfa Labana.

5. Praktyczne aspekty psychologii i pedagogiki dziecięcej, możliwość prowadzenia zajęć umuzykalniających wg teorii E.E. Gordona dla dzieci z deficytami, szczególnie z autyzmem.

6. Praktyczne zastosowania testów muzycznych E.E. Gordona. Prowadzenie obserwacji postępów dziecka – uczestnika zajęć umuzykalniających.

7. Metodyka prowadzenia zajęć umuzykalniających wg teorii E.E. Gordona.

8. Organizowanie koncertów, w tym wspólna realizacja koncertu podczas kursu.

9. Koncepcja Gordona w psychologii muzyki.

________

Kurs gordonowski II st. Improwizuję, czyli audiuję w Warszawie — audiacja właściwa wokalna i instrumentalna

15-21 sierpień 2022

Kurs obejmuje 60 godz. zajęć szkoleniowych dedykowanych osobom prowadzącym zajęcia kształcenia słuchu w muzycznym szkolnictwie formalnym, a także chórmistrzom i edukatorom zajmującym się prowadzeniem lekcji muzyki w ogólnokształcących szkołach podstawowych i wyższych.

Wprowadzony styl musicalowy daje możliwość pracy nad repertuarem, w którym wykorzystywana jest technika improwizacji, ciągły ruch ułatwia pracę nad poczuciem rytmu.

Kurs prowadzą specjaliści z zakresu improwizacji i prowadzenia zespołów wokalnych, posiadający certyfikaty Polskiego Towarzystwa Edwina Eliasa Gordona oraz czynni zawodowo muzycy, najprawdopodobniej najlepsi w kraju (!) :-)

Program kursu II stopnia:

Program zajęć (ok. 60 godz.):

• audiacja wstępna: zajęcia umuzykalniające od okresu prenatalnego
  • audiacja właściwa: uczenie się różnicowania oraz wnioskowania, wg metody chronologicznej i z progresją skokową
  • kolejność uczenia się (umiejętności, zawartości i motywów)
  • nauka improwizacji w różnych tonalnościach, nauka prowadzenia zespołów wokalnych z wykorzystaniem własnych kompozycji uczestników; mogą powstać także na zajęciach lub przywieźcie je ze sobą :-)
  • Metodyka pracy wokalnej oraz instrumentalnej (instrumenty klawiszowe, smyczkowe, perkusyjnych melodycznych, dętych).
  • pokazowe zajęcia z chórem dziecięcym
  • pokazowe zajęcia z dziećmi rozpoczynającymi edukację instrumentalną
  • koncert wokalno-instrumentalny w wykonaniu kursantów oraz zaproszonych muzyków improwizujących.

Założenia warsztatów wokalnych i instrumentalnych:

• podstawy emisji głosu w pigułce,
  • metoda Music Moves for Piano Marilyn Lowe, Jump right in, autorskie metody gordonowskich muzyków,
  • improwizacja – poprzez zabawę w oparciu o intuicję i interakcje z otoczeniem,
  • realizacja utworu harmonicznego a capella.
  • autorska realizacja utworu harmonicznego wokalnego/instrumentalnego/wokalno-instrumentalnego

Planowany termin: 15.08-21.08.2022

Kwota: 1800 zł

Więcej: www.fundacjakreatywnejedukacji.org zakładka kursy

Warunki uczestnictwa zamieszczono w: regulamin_kursów

Formularz online: ZAPISY

Patrz: Polityka prywatności/RODO

WYKŁADOWCY wszystkich kursów:

Swoimi doświadczeniami oraz wiedzą podczas kursów dzielić się z Państwem będą m.in.:

• Miłosz Gawryłkiewicz — wykładowca UKW Bydgoszcz, muzyk z wielu projektów, m.in. Kapela ze Wsi Warszawa, Big Band Tomka Szymusia, autor publikacji PTEEG oraz FKE, jak i wydanych przez Wydawnictwo UKW, prowadzący kursy i seminaria gordonowskie, nauczyciel w szkołach muzycznych i ogólnokształcących;

• dr hab. Barbara Pazur, prof. UMCS – praktyk gordonowski, chórmistrz;

• Kamil Wawrzuta —instruktor teatru tańca, członek wielu ekip tanecznych, m.in. Bytomskiego Teatru Tańca;

• Adrianna Werc — instruktor teatru tańca, doula, instruktor jogi, choreograf, reżyser;

• Instruktorzy metody Speach Level Singing;

• Jolanta Gawryłkiewicz — muzyk, działacz społeczny, praktyk gordonowski, dyrektor placówek szkolnych  i przedszkolnych;

• Kinga Kruś-Kołodziej — psycholog, terapeuta osób ze spektrum autyzmu, nauczyciel wspierający w szkole podstawowej;

• Mirosława Gawryłkiewicz — muzyk, kompozytor, wykładowca UKW Bydgoszcz, prezes PTEEG;

• dr Ewa Klimas-Kuchta — psycholog muzyki, kierownik Studiów Podyplomowych z zakresu Muzykoterapii na Akademii Muzycznej w Krakowie, autorka wielu publikacji, członkini Rady Programowej PTEEG;

• Patrycja Gola — wokalistka soulowo-jazzowa, nauczycielka śpiewu, producent muzyczny, jedna z czołowych wokalistek sesyjnych w kraju. Jest założycielką i dyrektorką szkoły wokalnej 3city voices. Absolwentka V Wydziału Jazzu i Muzyki Rozrywkowej na Akademii Muzycznej im. K. Szymanowskiego w Katowicach. Studia ukończyła z wyróżnieniem. W międzyczasie otrzymała stypendium w Rhythmic Music Conservatory w Danii. Ma za sobą ponaddwudziestoletnie doświadczenie na scenie.

• nauczyciele instrumentaliści, wokaliści, specjaliści ODN, zagadnień prenatalnych, związani z projektami FKE oraz członkowie Polskiego Towarzystwa Edwina E. Gordona.

• Marilyn Lowe – nauczyciel fortepianu od ponad 40 lat, stworzyła serię autorskich, nietradycyjnych serii publikacji do gry na fortepianie Music Moves for Piano. Bazuje na teorii uczenia się muzyki Edwina E. Gordona, który był współautorem książek.Ponadto inspirowała się technikami i teoriami takich osób, jak Carl Orff, Shinichi Suzuki, Emile Jaques-Dalcroze, Zoltan Kodaly, i Dorothy Taubman, a także swoimi nauczycielami i mentorami: Nadia Boulanger, Menahem Pressler, Walter Robert, Murray Baylor, oraz Guy Duckworth.

• Monika Litwin-Dyngosz. W 1999 r. założyła Agencję Artystyczną Otello, specjalizującą się w  organizacji koncertów muzyki wokalnej i instrumentalnej.Prowadzi ożywioną działalność koncertową. Bierze udział w Międzynarodowych Festiwalach Operowych zarówno w kraju jak i za granicą. Współpracuje z Filharmoniami, występuje z recitalami wokalnymi w licznych salach koncertowych, ośrodkach kultury oraz Pałacach. W roku 2011 występowała we Włoszech. Posiada szeroki repertuar oratoryjno-kantatowy. Bierze udział w koncertach arii oraz duetów operowych i operetkowych. Często występuje z recitalami kameralnymi. Znakomicie prowadzi zajęcia z emisji głosu oraz rehabilitacji głosu. Pracuje z dziećmi – przygotowuje je z sukcesem do przesłuchań, castingów. Najczęściej są to przesłuchania do musicali. Współpracuje z wieloma instytucjami kultury, dla których prowadzi warsztaty międzypokoleniowe i specjalistyczne.

Naszymi gospodarzami są:

Sala Klubu Kultury SM Jelonki ; Al. Powstańców Śląskich 10;  01-392 Warszawa

Bydgoszcz

Fundacja Kreatywnej Edukacji, ul. Chopina 28, 85-092 Bydgoszcz

placówki edukacyjne Fundacji Kreatywnej Edukacji

TERMINY

KURS GORDONOWSKI I STOPNIA DLA OSÓB Z oraz BEZ FORMALNEGO WYKSZTAŁCENIA MUZYCZNEGO

Fundacja Kreatywnej Edukacji, ul. Chopina 28, 85-092 Bydgoszcz https://fundacjakreatywnejedukacji.org

9-10 kwietnia 2022, 7-8 maja 2022, 17-19 czerwca 2022, 11-17 lipca 2022 (uwaga cały tydzień!) i 10-11 września 2022.

KURS GORDONOWSKI II STOPNIA Z ZAKRESU AUDIACJI WOKALNO-INSTRUMENTALNEJ

(WARSZAWA)

Termin: 15.08-21.08.2022

OPŁATY

Opłata za kursy:

1. kurs I stopnia 140 godz. Warszawa oraz  Bydgoszcz 2800 zł, w tym 1000 zł wpisowe (możliwość wpłaty w ratach, prócz wpisowego).

2. kurs II stopnia  – audiacja wokalno-instrumentalna 1800 zł (w tym 1000 wpisowe)

Konto FKE: BNP Paribas 74 1750 1051 0000 0000 2114 5246

ORGANIZATORZY

Fundacja Kreatywnej Edukacji

www.fundacjakreatywnejedukacji.org;

Polskie Towarzystwo Edwina E. Gordona

www.pteeg.org

Prosimy o zapoznanie się z harmonogramem kursu oraz przesyłanie zgłoszeń

i wpłatę wpisowego za kursy w ciągu 7 dni po zapisaniu się.

O zakwalifikowaniu się decyduje zgłoszenie i wniesienie opłaty.

ZAPISY

UWAGA mamy chwilowy problem z formularzami elektronicznymi. Poproszę o bezpośredni kontakt w celu zapisów: Jolanta Gawryłkiewicz 602466347

Formularz online: ZAPISY

Patrz: Polityka prywatności/RODO