Kursy gordonowskie

Zapraszamy na kursy gordonowskie “Improwizuję, czyli audiuję I i II stopnia dla osób kierujących edukacją muzyczną  na etapie audiacji wstępnej oraz audiacji właściwej”, realizowane w 2022 roku  przez Polskie Towarzystwo Edwina Eliasa Gordona, Fundację Kreatywnej Edukacje  oraz inne organizacje,

w ramach projektu:

Zachęcamy do zapoznania się  poniższą Broszurą zawierającą wszystkie informacje dot. oferty edukacyjnej dla dorosłych Polskiego Instytutu E.E. Gordona:

Broszura Kursów gordonowskich 2022

Dla osób, które chcą poznać założenia teorii uczenia się muzyki dla najmłodszych polecamy materiał pokazowy z zajęć umuzykalniających:

Dla osób zainteresowanych edukacją formalną wg teorii prof. E.E. Gordona przygotowaliśmy materiał z Międzynarodowego Seminarium Gordonowskiego w Szczecinie:

W filmie podkreślono unikalne gordonowskie założenia teorii uczenia się muzyki, które powinny być realizowane przez każdego, kto nazywa swoje warsztaty zajęciami umuzykalniającymi – gordonowskimi. Materiał został zarejestrowany podczas zajęć Fundacji Kreatywnej Edukacji w trzech grupach wiekowych, w ramach audiacji wstępnej (przed kształceniem formalnym). Prowadzący: Miłosz i Jolanta Gawryłkiewiczowie – członkowie Polskiego Towarzystwa Edwina Eliasa Gordona. Więcej informacji: www.pteeg.org.

Dla osób zainteresowanych kursem II stopnia polecamy materiał z Międzynarodowego Seminarium Gordonowskiego Nauka Improwizacji muzycznej w każdej podstawówce i gimnazjum!

W 2022 roku proponujemy następujący KURS:

1. DWA KURSY IMPROWIZUJĘ CZYLI AUDIUJĘ w jednej odsłonię: STOPIEŃ I i II

KTO MOŻE WZIĄĆ UDZIAŁ W KURSIE?

• nauczyciele muzyki: wokalnej, instrumentalnej, kształcenia słuchu, rytmiki itd.
  • nauczyciele przedszkolni, żłobkowi, którzy mają wykształcenie lub/i doświadczenie muzyczne
  • studenci, absolwenci edukacji muzycznej, przedmiotów muzycznych, pedagogiki, którzy chcą pracować muzycznie z dziećmi, młodzieżą i seniorami

NIE MA CIĘ NA WYMIENIONEJ LIŚCIE? ODEZWIJ SIĘ DO NAS! POMOŻEMY!

JAK DŁUGO TRWA KURS?

Kurs trwa 140 godzin. Wymagamy dodatkowo odbycia 50 godz. praktyk (50 zajęć) w instytucjach edukacyjnych i kulturalnych oraz zdania kompetencyjnego egzaminu praktycznego.

Po zakończonym kursie oraz odbyciu praktyk otrzymasz od nas certyfikat ukończenia kursu.

GDZIE ODBYWA SIĘ KURS?

Kurs odbywa się w Bydgoszczy.

________

STAWIAMY NA UMIEJĘTNOŚCI

Podczas 140-godzinnego szkolenia uczymy przede wszystkim umiejętności, w tym: koordynacji oddechowo-ruchowo-głosowej w aspekcie labanowskim, improwizacji muzycznej, wykorzystania w praktyce teorii uczenia się muzyki w ramach zajęć umuzykalniających, zaadaptowania teorii do potrzeb dzieci z zaburzeniami komunikacyjnymi.

POMAGAMY!

W ramach kursu prowadzimy indywidualne konsultacje dotyczące kompozycji oraz nagrań.

SZEROKA KADRA PROWADZĄCYCH

Swoją wiedzą oraz doświadczeniem dzielić się z Tobą będą muzycy, instruktorzy teatru tańca, psychologowie muzyki oraz instruktorzy metody Speach Level Singing. Przede wszystkim jednak umiejętności przekażą praktycy – osoby, które codziennie prowadzą zajęcia metodą Gordona.

Czego nauczysz się na naszym kursie?

• rozumienia harmonii funkcjonującej w ogólnodostępnej muzyce: zarówno klasycznej, jak i rozrywkowej
  • rozumienia zasad tworzenia prostych kompozycji na potrzeby zajęć edukacyjnych i nie tylko
  • tworzenia mind aranży dla zespołów wokalnych
  • projektowania zajęć umuzykalniających i zajęć wokalnych lub instrumentalnych ze starszymi dziećmi
  • swobody pracy z własnym ciałem: harmonii i tak zwanego flow
  • autorskiej realizacji utworu harmonicznego: wokalnego/instrumentalnego/wokalno-instrumentalnego

Program kursu Audiacja I stopnia

1.Teoria uczenia się muzyki: audiacja wstępna.

2. Zasady muzyki.

3. Nauka improwizacji na poziomie słuchowo-głosowym.

4. Praktyczne aspekty psychologii i pedagogiki dziecięcej, możliwość prowadzenia zajęć umuzykalniających wg teorii E.E. Gordona dla dzieci z deficytami, szczególnie z autyzmem.

5. Praktyczne zastosowania testów muzycznych E.E. Gordona. 6.Metodyka prowadzenia zajęć umuzykalniających oraz prowadzenie obserwacji postępów dziecka – uczestnika zajęć umuzykalniających

6. Program kursu Audiacja II stopnia

7. Audiacja właściwa: nauka różnicowania oraz wnioskowania wg metody chronologicznej i z progresją skokową.

8. Kolejność uczenia się (umiejętności, zawartości i motywów).

Program kursu Audiacja II stopnia

1. Nauka improwizacji w różnych tonalnościach, nauka prowadzenia zespołów wokalnych z wykorzystaniem własnych  kompozycji uczestników.

2. Metodyka pracy wokalnej oraz instrumentalnej (instrumenty.

3. klawiszowe, smyczkowe, perkusyjne, melodyczne, dęte).

4. Pokazowe zajęcia z chórem dziecięcym.

5. Pokazowe zajęcia z dziećmi rozpoczynającymi edukację instrumentalną.

6. Koncert wokalno-instrumentalny w wykonaniu kursantów oraz zaproszonych muzyków improwizujących.

NASI INSTRUKTORZY

MIŁOSZ GAWRYŁKIEWICZ – wykładowca UKW Bydgoszcz, muzyk z wielu projektów, m.in. Kapela ze Wsi Warszawa, Big Band Tomka Szymusia, autor publikacji PTEEG oraz FKE, jak i wydanych przez Wydawnictwo UKW, prowadzący kursy i seminaria gordonowskie, nauczyciel w szkołach muzycznych i ogólnokształcących

KAMIL WAWRZUTA – instruktor teatru tańca, członek wielu ekip tanecznych, m.in. Bytomskiego Teatru Tańca

MIROSŁAWA GAWRYŁKIEWICZ – muzyk, kompozytor, wykładowca UKW Bydgoszcz, prezes PTEEG

KINGA KRUŚ-KOŁODZIEJ – psycholog, terapeuta osób ze spektrum autyzmu, nauczyciel wspierający w szkole podstawowej

DR EWA KLIMAS-KUCHTA – psycholog muzyki, kierownik Studiów Podyplomowych z zakresu Muzykoterapii na Akademii Muzycznej w Krakowie, autorka wielu publikacji, członkini Rady Programowej PTEEG

JOLANTA GAWRYŁKIEWICZ – muzyk, działacz społeczny, praktyk gordonowski, dyrektor placówek szkolnych i przedszkolnych

MONIKA LITWIN-DYNGOSZ – specjalizuje się w organizacji koncertów muzyki wokalnej i instrumentalnej. Współpracuje z filharmoniami, występuje z recitalami wokalnymi w licznych salach koncertowych, ośrodkach kultury. W roku 2011 występowała we Włoszech. Posiada szeroki repertuar oratoryjno-kantatowy. Znakomicie prowadzi zajęcia z emisji głosu oraz rehabilitacji głosu. Pracuje z dziećmi – przygotowuje je z sukcesem do przesłuchań, castingów. Najczęściej są to przesłuchania do musicali. Współpracuje z wieloma instytucjami kultury, dla których prowadzi warsztaty międzypokoleniowe i specjalistyczne

POZOSTALI SPECJALIŚCI – nauczyciele instrumentaliści, wokaliści, specjaliści ODN, zagadnień prenatalnych, związani z projektami FKE oraz członkowie Polskiego Towarzystwa Edwina E. Gordona

POTRZEBUJESZ WIĘCEJ INFORMACJI?

NAPISZ DO NAS JGAWRYLKIEWICZ@GMAIL.COM

NIE CZEKAJ, ZARAZ ZABRAKNIE MIEJSC! ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ!

Warunki uczestnictwa zamieszczono w: regulamin_kursów

Formularz online: ZAPISY

Patrz: Polityka prywatności/RODO

Prosimy o zapoznanie się z harmonogramem kursu oraz przesyłanie zgłoszeń i wpłatę wpisowego za kursy w ciągu 7 dni po zapisaniu się.

O zakwalifikowaniu się decyduje zgłoszenie i wniesienie opłaty.

Naszymi gospodarzami są:

Bydgoszcz

Fundacja Kreatywnej Edukacji, ul. Chopina 28, 85-092 Bydgoszcz

placówki edukacyjne Fundacji Kreatywnej Edukacji​

OPŁATY

1. kurs I i II stopnia 140 godz.  Bydgoszcz 2800 zł, w tym 1000 zł wpisowe (możliwość wpłaty w ratach, prócz wpisowego).

Konto FKE: BNP Paribas 74 1750 1051 0000 0000 2114 5246

ORGANIZATORZY