Przedszkole

Niepubliczne Przedszkole Perpetuum Mobile Fundacji Kreatywnej Edukacji

Przedszkole jest kontynuacją wypracowanych metod i form przyjętych w punkcie przedszkolnym Uniwersytet Dziecięcy Fundacji Kreatywnej Edukacji. Punkt przedszkolny został przeniesiony w sierpniu 2015 i przekształcony w Niepubliczne Przedszkole Perpetuum Mobile 1 września 2015.

Nasze przedszkolaki:
  • Bawią się i są szczęśliwe. Mogą być w grupie wraz ze swoim rodzeństwem;
  • Uczą się gry na różnych instrumentach;
  • Tworzą piękne prace, rzeźbią w glinie;
  • Korzystają z wielkiego ogrodu, w którym rosną drzewka owocowe;
  • Codziennie spacerują i zwiedzają okolicę;
  • Współtworzą koncerty, spektakle dla mieszkańców;
  • Aktywnie uczą się języków;
  • Pieką, gotują, zaprawiają, sieją i sadzą;
  • Uczą się pomagać innym i opiekować młodszymi, a także czerpać od starszych;
  • Współtworzą nasze przedszkole wraz ze swoimi rodzicami.

TWÓRCZE MIEJSCE DLA NAJMŁODSZYCH

Nasze przedszkole to miejsce twórczego rozwoju najmłodszych. Naszym celem  jest współtworzenie wraz z rodzicami przedszkola, w którym w naturalny sposób dzieci rozwijają swoją chęć poznawania świata i nauki. Na co dzień uczestniczymy w życiu miasta poprzez liczne wędrówki, a rodziców zapraszamy do organizowania zajęć, współudziału w wydarzeniach przedszkola czy urozmaicania programu przedszkolnego.

ROZWÓJ PRZEZ AKTYWNOŚĆ

Dzięki specjalistom w zakresie teorii uczenia się muzyki Edwina E. Gordona, codziennym aktywnościom w przedszkolu towarzyszy muzyka, co pozytywnie wpływa na rozwój dzieci na wielu płaszczyznach. Każdego dnia odbywają się zajęcia muzyczne tzw. korowód muzyczny, podczas którego dzieci uczą się piosenek, tańców i wierszyków. Dzieci poznają również instrumenty, między innymi pianino, skrzypce i wiolonczelę. Zajęcia z gry na instrumentach odbywają się raz w tygodniu. Dzięki nim dzieci poznają dźwięki poszczególnych instrumentów poprzez muzyczną zabawę. Wychowankowie i absolwenci przedszkola posiadają muzyczną bazę, która jest doskonałym wprowadzeniem do uczenia się muzyki na dalszych etapach edukacji. Nie ograniczamy się do edukacji muzycznej: rozwijamy pasje i rozszerzamy wiedzę naszych maluchów poprzez eksperymenty, matematyczne łamigłówki i efektywne uczenie czytania i pisania wg metody profesor Jagody Cieszyńskiej.

RODZINNA ATMOSFERA

Wspólnie staramy się budować rodzinną, pełną zaufania i miłości atmosferę. Słuchamy siebie nawzajem, swoich potrzeb, pragnień i marzeń. Uczymy się pomagać innym i mówić o swoich kłopotach, ale i radościach. Dzięki małej grupce przedszkolnej znamy swoje słabe i mocne strony, a także mamy możliwość podejścia do dziecka w sposób indywidualny. Tak jak w rodzinie – młodsze dzieci uczą się od starszych, a starsze rozwijają swoją troskliwość, wrażliwość oraz empatię.

Dla grupy przedszkolnej oferujemy zajęcia:

• z wiedzy przyrodniczej i matematycznej: poprzez eksperymentowanie, obserwację (Beata Biernacka);
  • językowe (angielski i francuski) – prowadzone także przez native speakerów, wg własnego programu Fundacji Kreatywnej Edukacji (lingwiści, tłumacze oraz muzycy: Jolanta Gawryłkiewicz, Anna Wróblewska, Karolina Sumińska);
  • improwizacja teatru tańca wg choreografa Rudolfa Labana (Wojciech Metlicki);
  • muzyczne (w tym gra na instrumencie wg autorskich programów nauczycieli Niepublicznej Szkoły Muzycznej Muzopolis Fundacji Kreatywnej Edukacji opartych na teorii prof. E.E. Gordona);
  • umuzykalniające oparte na Teorii uczenia się muzyki E.E. Gordona w wykonaniu naszych nauczycieli przedszkolnych, a także Mirosławy Gawryłkiewicz opiekuna praktykantów oraz samych studentów UKW;
  • logopedyczne: na codzień realizujemy metodykę prof. Jagody Cieszyńskiej, łączącą globalne czytanie, uczenie czytania poprzez sylaby, jak i kształtowanie poprawnych nawyków odnośnie wymowy. Dzieci są również pod opieką logopedy Aleksandry Hojdy;
  • plastyczne i z innych dziedzin sztuki (Dorota Dzięcioł, Anna Mackiewicz);
  • miłością do sportu i akrobatyki zaraża nas Volha Hradoukina – uruchamiamy także zajęcia taneczne dla wszystkich współczesnych tancerzy;
  • Dzieci zapraszamy  co miesiąc na koncerty gordonowskie organizowane przez Fundację Kreatywnej Edukacji. Raz w miesiącu gościmy Katarzynę Torzewską z jej autorskim teatrzykiem stoliczkowym.

Przedszkole – Informacje

Przedszkole zapewnia opiekę dla grupy maksymalnie 23 osobowej w wieku od 2,5 – 7 lat pod nadzorem 2 wychowawców przedszkolnych z odpowiednimi kwalifikacjami. Staramy się nie wychodzić na powietrze jedynie wtedy, gdy okropnie pada, wieje bardzo silny wiatr lub jest siarczysty mróz. Codziennie wędrujemy po parkach, zielonych skwerach, Wyspie Młyńskiej, bydgoskich placach zabaw oraz instytucjach kultury. Uczymy się w ten sposób topografii naszego pięknego miasta, poznajemy przedstawicieli różnych zawodów, odwiedzamy wystawy, chodzimy do opery, jak również poznajemy zasady ruchu drogowego.

Zapraszamy do oglądania Galerii, gdzie publikujemy zdjęcia z naszych eskapad.

Dokumenty dla zainteresowanych posłaniem dziecka do Przedszkola Perpetuum Mobile oraz Dziennego Opiekuna wysyłane są mailem – prosimy o kontakt info@fundacjakreatywnejedukacji.org

Statut Przedszkola

pdf statutperpetuummobile_ostateczne.pdf